Een kijkje in:

eenzaamheid onder jongeren

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Momenteel zijn er steeds meer jongeren die te maken krijgen met eenzaamheid. Die het gevoel krijgen van ‘’hallo, waar is de rest?’’ Hoe herken je als ouder dat jouw jongere te maken heeft met eenzaamheid. En hoe ga je hiermee om? Hierover sprak ik met Mirjam Markesteijn, die veel ervaring heeft met jeugd(werk).


Hoe herken je eenzaamheid bij jongeren?

‘’Dit is heel divers. Je zou denken dat als je je eenzaam voelt dan ga je toch juist op zoek naar anderen. Maar het is een bekend fenomeen dat als jongeren zich eenzaam voelen ze zich juist heel erg terugtrekken. Met als gevolg dat ze zich depressief kunnen voelen of angstig worden. Het lastig vinden om weer opnieuw met mensen in contact te komen. Wat denken ze wel niet van me? Het zelfbeeld, de communicatievaardigheden en het plezier van jongeren in het leven kan er onder gaan leiden. Daarnaast kan het onrust en stress met zich meebrengen.’’


Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid?

‘’Nu speelt corona natuurlijk erg mee. Maar ook het vangnet wat je hebt is een belangrijke factor. Heb je thuis iemand die naar je luistert als je thuiskomt? Als dat zo is, is dat heel fijn. Maar er zijn genoeg jongeren die dat niet hebben. Waarbij de ouders beiden werken als ze thuiskomen, waar s ’avonds ook geen tijd voor ze is om even gezellig rond de tafel te gaan zitten. School speelt ook een belangrijke rol. Word je op school gezien? Daarnaast is het vangnet van je vrienden ook belangrijk. Als je geen vrienden hebt om leuke dingen mee te doen en samen lol te hebben, wordt de eenzaamheid snel groter. Alle dingen worden uiteindelijk versterkt door de corona.’’

 

Tips voor ouders met jongeren die zich eenzaam voelen

  1. Blijf in gesprek met je jongere.

  2. Ga leuke dingen doen met je jongere, zoals wandelen, koken, gamen of sporten.

  3. Benoem de positieve dingen van je jongere.

  4. Geef je jongere het gevoel dat hij of zij belangrijk is binnen het gezin, geef hem/haar verantwoordelijkheid.

  5. Wees met betrekking tot het schoolwerk niet te gericht op cijfers, maar biedt een luisterend oor en hulp.

  6. Wees als ouder ook open en eerlijk over je eigen gevoelens. Dit stimuleert je jongere hetzelfde te doen.

Wat zegt de bijbel over eenzaamheid?

‘’De bijbel is heel duidelijk hierover. Heb je naaste lief als jezelf. Zoals God ons lief heeft zo horen wij ons naaste lief te hebben. Dat zegt eigenlijk alles. Het lijkt heel makkelijk, maar het is juist zo belangrijk. Als ouder moet je je afvragen: wat heeft mijn kind nodig, zou ik zelf behoefte aanhebben in zijn of haar situatie? Als ouder is het één van je belangrijkste taken om over te brengen dat je je naaste liefhebt als jezelf, dat begint bij luisteren, je inleven in de ander, begrip tonen en daarnaar handelen. Als we allemaal dit principe in de praktijk zouden brengen, zou er heel veel minder eenzaamheid onder jongeren zijn.’’

Heb je nog een tip voor jongeren met eenzaamheid?

‘’Zoek vooral mensen op waarvan je denkt hier heb ik wat aan, mensen die je houvast bieden. Misschien zijn dit niet altijd je eigen ouders, maar ga dan verder kijken. Bel met instanties, zoals Stichting Chris of De Hoop. Zij kunnen al jouw vragen beantwoorden. Maar ook zeker vanuit de kerk staan wij voor jou klaar. Je kan altijd bij één van de jeugdwerkers terecht. We helpen je graag verder en willen er voor je zijn.’’

Een kijkje in:

een nieuw hoopvol jaar

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Dat 2020 niet het beste jaar was hoeven wij jou niet te vertellen. Het jaar wat je misschien wel vol met goede moed, voornemens en plannen begon, werd een jaar waarin corona ons leven overnam. Het liep allemaal net even wat anders dan verwacht. Het jaar waarin we veel thuis zaten, minder contacten hadden en er veel niet doorging. En nu is het 2021 er is nog steeds veel onzekerheid rondom corona, maar hoe zorgen we er voor dat 2021 toch een mooi jaar wordt? Wij leggen het uit! 

 

Waar wil jij mee bezig zijn?

2020 liet ons even stil staan. We zaten veel thuis en hielden 1,5 meter afstand. De muren kwamen op ons af en de verveling sloeg soms toe. Maar misschien is het ook wel goed dat ons leven even op stil werd gezet. Want wat waren we allemaal druk bezig met ons leven. Altijd maar het beste uit ons zelf willen halen, overal aan meedoen willen doen en nog zoveel meer. Wanneer namen we eens rust en tijd voor ons zelf? Het kwam er gewoon simpel weg niet van. Maar toen was er ineens corona. Ons leven stond in één klap stil. En dat zet je aan het denken. Want hetgeen dat je altijd doet en normaal vindt, is dat nou wat je echt wil? Denk daar is over na! Wat is voor jou echt van waarde? Waar wil jij mee bezig zijn?

 

Omzien naar de ander

We moeten in deze tijd niet alleen tijd nemen voor ons zelf, maar zeker ook omzien naar de ander. Kijk in deze tijd is wat extra om je heen. Wie kan er wel een steuntje in de rug gebruiken? Doe boodschappen voor je oma of oude buurvrouw. Nodig iemand uit voor het eten. Of stuur gewoon een kaartje of een appje naar iemand die dat nodig heeft. Samen komen wij deze periode door. 

 

Zekerheid

Wat er in 2021 gaat gebeuren is misschien nog wel heel onzeker voor je. Wanneer mag je weer met grote groepen bij elkaar komen? Wanneer mag je weer wedstrijden spelen? Naar een groot evenement of naar het buitenland op vakantie? Hoe gaan de examens eruitzien? We weten het allemaal nog niet. We kunnen nog geen grote plannen maken. Het is afwachten tot corona minder wordt en er veel mensen gevaccineerd zijn. Maar één ding weten we wel zeker. Dat is dat God er wel altijd is. Bij hem kun je terecht met al je vragen en onzekerheden. Misschien krijg je niet altijd een antwoord, maar je mag het wel met hem delen. God geeft zekerheid elke keer opnieuw. 

 

We willen afsluiten met een mooie bemoedigende Bijbeltekst voor het nieuwe jaar. 

 

Psalm 37: 4-6 (NBV)

 

Vertrouw je hele leven aan Hem toe. Dan zal Hij in alles voor je zorgen. Hij zal altijd voor je opkomen. Dat is net zo zeker als dat het ’s morgens weer licht wordt en de zon hoog aan de hemel zal komen te staan. 

HGGOp
jeugdwerk

Jeugdvanhggop@gmail.com

 

Hervormde Gemeente

Giessen-Oudekerk en Peursum

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

© hggop

Logo%20fl_edited.png