Een kijkje in:

de wereld van social media

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Je herkent het als ouder vast wel: je jongere die heel de dag op social media zit de scrollen. Wat doen ze eigenlijk? Wat zijn de positieve effecten? En hoe ga je hier als ouder mee om?

Allereerst even een korte spoedcursus social media voor ouders. Wat is het en wat kun je er allemaal mee? Social media is onze digitale wereld. Via social media houden we iedereen op de hoogte van ons leven. We maken het meest gebruik van Instagram, Snapchat en TikTok.

Instagram

Op Instagram delen we foto’s en dan het liefst zo mooi mogelijk. We weten zelf ook wel dat het niet belangrijk is, maar we vinden het wel leuk om te doen. Daarnaast gebruiken we Instagram ook om mee te kijken met de rest van de wereld.  

 

Snapchat

Op Snapchat sturen we elkaar Snaps. Een Snap is een foto of video die na een x aantal seconden weer verdwijnt. We kunnen zelf bepalen naar wie we het sturen. Als we elke dag minstens één Snap sturen en ontvangen van dezelfde persoon, bouwen we een streak op. Verdienen we niets mee, vinden we toch levensbelangrijk. Foto’s op Snapchat hoeven niet zo mooi te zijn als op Instagram. We kunnen hier namelijk kiezen wie wat te zien krijgt. Het is meer bedoeld om iedereen op de hoogte te houden.

TikTok

TikTok, is een app waar we heel de dag korte video’s op kijken. Dat noemen we dan weer TikToks en die kunnen we ook zelf delen.  Is puur vermaak, eigenlijk totaal niet nuttig, maar toch werkt het verslavend en vinden we het leuk.

Positieve effecten

Zo nu weet je wat social media is en wat we ermee doen. Maar wat is er nou zo leuk en handig aan? We gebruiken het om op de hoogte te blijven van alles. We kijken graag naar wat anderen aan het doen zijn. Op social media laten we zien wie we zijn en wie we willen zijn. We gebruiken het ook om onze contacten te onderhouden en om nieuwe vrienden te maken. Daarnaast gebruiken we het als een bron van informatie en advies. En tenslotte helpt het ons tegen verveling en geeft het ons een houding als we bijvoorbeeld wachten op de bus.

Tips voor ouders

We weten dat jullie als ouders het beste met ons voor hebben en social media soms misschien zelfs gevaarlijk vinden. Dit hoeft helemaal niet als je er maar op de juiste manier mee omgaat. Probeer er gewoon over te praten. En vertel ons niet alleen maar wat er allemaal mis kan gaan, maar probeer júist ook de positieve kanten van social media te belichten. Steun ons als het toch misgaat. Vertel aan ons dat we op social media als christen moeten zijn, door aardig te zijn voor onze medemens op social media.  Door bewust te zijn van ons doen en laten op social media. Probeer tenslotte ook niet te veel te bemoeien met ons social mediagebruik, want we kunnen heus zelf wel logisch nadenken.

Tot slot lieve ouders, soms lachen we jullie misschien een beetje uit omdat jullie social media kennis miniem is. Maar we hopen dat jullie kennis nu wat is vergroot, zodat jullie ons wat beter begrijpen. Hopelijk niet al te goed, want social media moet natuurlijk wel een plek van ons blijven :)

Een kijkje in:

opstaan voor de ander

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Met Pasen staan we stil bij het leven van Jezus. Hij is als een inspiratiebron voor ons. Hij was goed voor alle mensen. Als ultieme daad van goedheid gaf Hij zijn leven en stond Hij op uit de dood. De hoop die dát geeft, mogen we doorgeven: door barmhartig te zijn, goed te doen en op te staan voor de ander. Maar hoe sta je op voor een ander?

Er zijn zoveel mensen die wachten op een beetje barmhartigheid, op een daad van goedheid. Jezus ging ons voor en laat zien wat barmhartigheid is: de hongerige eten geven, de dorstige drinken geven, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdak bieden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Wat zal het mooi zijn als wij dit ook doen, want zo doen wij niet alleen iets goeds voor de ander, maar tegelijkertijd ook voor Jezus. Maar hoe kunnen wij zijn voorbeeld volgen? Hoe passen wij dit toe in ons dagelijks leven? We nemen je mee in de zeven werken van barmhartigheid.

De hongerige eten geven

Wij hebben iedere dag voldoende te eten. Het eten komt op ons bord te recht zonder dat we erbij nadenken. Probeer hier is bewust over na te denken. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Bid voor de armen. Lever voedsel in bij de voedselbank. Eet minder vlees. Gooi niet zomaar iets weg. Koop producten vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Deel waarvan jij te veel hebt. Dit alles is ‘de hongerige eten geven’.

De dorstige te drinken geven

Dit hoef je natuurlijk niet letterlijk te nemen. Hij gaat hier niet om aardse dorst, maar dorst van onze ziel. Misschien heb je wel vragen en twijfels over Gods aanwezigheid in jouw leven. Leg jouw vragen en twijfels hierover neer bij God in je gebed. Bid om de Geest van God, voor jezelf, voor de kerk en voor de wereld. Daarnaast kun je ook praten over al jouw twijfels en vragen over Gods aanwezigheid met je ouders, vrienden en natuurlijk mensen van het jeugdwerk. Probeer ondanks al je twijfels en vragen anderen te bemoedigen met het geloof, als je ziet dat iemand dat nodig heeft. Je hoeft namelijk niet altijd alles zeker te weten om iets te kunnen laten zien van je geloof aan de ander. Dat is ‘dorstige te drinken geven’.

 

De naakten kleden

Als je naar je eigen lichaam kijkt ben je misschien onzeker over bepaalde lichaamsdelen. Misschien ben je wel onzeker over je acné, buikje, spieren die je niet hebt of je haar wat niet goed zit. Maar voor God maakt dit helemaal niks uit. Hij kijkt door je imperfecties heen. Het doet er niet toe. Je mag er gewoon zijn. Dit gaat over onze eigen ‘naaktheid’. Onze naaktheid proberen we te verbergen met kleding of make-up. Probeer hier bewust over na te denken. Waar koop jij je kleding of make-up? Is het duurzaam, zonder kinderarbeid en niet op dieren getest? Is het echt nodig om ieder seizoen nieuwe kleren te kopen? Kijk in je kledingkast of je misschien oude kleding weg kan geven, persoonlijk of via een inzamelpunt. Dat is ‘de naakte kleden’.

 

De vreemdelingen onderdak bieden

Hoe kijk jij aan tegen de vreemdelingen in ons land? Vluchtelingen, mensen die voor familie, werk of studie naar Nederland zijn gekomen. Probeer ze niet te zien als vreemdelingen, maar als je naaste; een ander lief hebben als jezelf. Nodig je naaste uit voor een maaltijd of doneer geld aan vluchtelingen. Maak een praatje met een klasgenoot die misschien wel uit een ander land komt of alleen is. Probeer in elk mens Christus te zien, dat is ‘de vreemdelingen onderdak bieden’.

 

De zieken verzorgen

Als we barmhartig willen zijn voor een zieke heeft dit alles te maken met ons hart. Een ander een warm hart toedragen. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die ziek is. Probeer diegene een warm hart toe te dragen. Door op te bezoek te gaan, een kaart of een berichtje te sturen of te bidden voor hem of haar. Wees een ander nabij in zijn of haar ziekte en lijden. Dat is ‘de zieken verzorgen’.

 

De gevangen bezoeken

In Nederland en wereldwijd zitten mensen gevangen.  Misschien sta je niet altijd achter de misdaden die de gevangen hebben gepleegd, maar probeer ondanks hun daden hen als je naaste te zien. Bid voor hen en hun familie. Daarnaast zijn er ook vervolgde christenen die gevangen zitten. Je kunt hen een kaartje sturen ter bemoedigen via: https://www.sdok.nl/wat-kan-ik-doen/bemoedig. Zo kun je ‘de gevangen bezoeken’.

 

De doden begraven

Het begraven van iemand die gestorven is zet ons stil bij de eindigheid van het leven. Ons bestaan is vluchtig. Wat is de zin van ons leven hier op aarde? We willen presteren, carrière maken en het beste uit ons leven halen. Maar de dood doet alles teniet, wat we presteren vergaat en we worden vergeten. Toch klinken er ook anderen geluiden.  Het blijft van belang om ons in te spannen, om te ‘zaaien’- zelfs al zien we geen oogst of komt dit pas later. Toon liefde aan de ander. Geniet van het leven en wees dankbaar. Herdenk met Pasen dat Jezus voor onze zonden stierf aan het kruis. En na drie dagen weer opstond uit het graf. Jezus heeft de dood overwonnen en leeft tot in eeuwigheid!

Probeer dus te leven vanuit alle werken van barmhartigheid. Op te staan voor de ander. Je naaste lief te hebben als jezelf. Iets goeds te doen voor de ander. Want zoals Jezus zei: ‘’Elke keer dat jullie iets goeds doen voor één van de gelovigen die hier naast mij staan, deed je iets goeds voor mij’’ (Mattheüs 25:40 Bijbel in Gewone Taal).

Een kijkje in:

voor het eerst stemmen (als christen)

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

17 maart is het zover, de Tweede Kamerverkiezingen. Misschien mag je wel voor het eerst stemmen. Maar hoe kies je nou op wie je stemt? En hoe maak je hier als christen een keuze in? Het is niet altijd even makkelijk en misschien ben je er helemaal nog niet mee bezig. Dat is niet erg! In deze blog leggen we het uit. 

Wat houden de Tweede Kamerverkiezingen eigenlijk precies in? Waar stem ik voor? Minimaal elke vier jaar vindt er in Nederland de Tweede Kamerverkiezingen plaats, waarin een nieuwe regering wordt gekozen. Door te stemmen kun je meebeslissen wie er voor ons praten en beslissen in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen onderhandelen de politieke partijen om een groep (coalitie) te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft. 

 

Waarom zal je stemmen?​

Misschien denk je wel: waarom zal ik überhaupt stemmen? Mijn stem maakt toch geen verschil. Maar niets is minder waar. Jouw stem telt en kan het verschil maken. Jouw stem is dan misschien niet direct gelinkt aan de persoon die wordt verkozen tot de nieuwe premier, maar jouw stem zorgt er wel voor dat de door jou gekozen politieke partij meer macht en zeggenschap krijgt. Met jouw stem bepaal je dus welke richting de Nederlandse samenleving opgaat. Juist voor jongeren is het belangrijk om te stemmen, zodat ook jij kunt bepalen over jouw toekomst. Is het dan verplicht om te stemmen? Nee, je bent niks verplicht. Het is belangrijk dat je stemt als dat voor jou goed voelt. 

 

Hoe kies je op wie je stemt?

Er zijn maar liefst 37 partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dus de keuze is reuze. Hoe maak je nou tussen al die partijen de keuze die bij jou past? Hieronder vind je een aantal tips:

 • Stemwijzer invullen: In een stemwijzer krijg je verschillende stellingen te zien. Aan de hand van verschillende stellingen wordt bepaald welke partij het beste bij jou past. Ook kun je erachter komen wat partijen beloven in hun partijprogramma’s en vinden van wetten. Voorbeelden van stemwijzers zijn: StemWijzer, Jongeren Kieswijzer, Kieskompas, StemmenTracker en YoungVoice

 • Socials om te volgen: @onzestem , @kiesadviesdepodcast , @partijprogrammasinposts, @jouwpolitiek

 • Bepaal wat voor jouw belangrijk is: Laat je niet beïnvloeden door wat er in de media staat. Bepaal wat voor jou belangrijke onderwerpen zijn. Migratie/vluchtelingen, duurzame economie, klimaat, onderwijs, LHBTI, zorg, ontwikkelingssamenwerking of maatschappelijk verantwoord ondernemen? Denk groot. 

 • Beslis niet in één keer: Baseer je beslissing niet op één debat of interview. Of de uitkomst van de Stemwijzer. Kijk meerdere debatten. Volg het nieuws.

 • Praat erover met vrienden of familie: Hoe denken zij over bepaalde onderwerpen na? Op wie stemmen zij? Misschien kun je je erin vinden of brengt het je op ideeën? Maar je hoeft niet persé te stemmen waar je ouders of vrienden op stemmen? Het is uiteindelijk jouw keuze. 

 

Stemmen als christen

Moet je als christen persé stemmen op een christelijke partij, zoals het CDA, de ChristenUnie of de SGP?  Misschien denk je wel dat dit hoort als christen of doen je ouders dit. Maar dit hoeft niet persé. Misschien kun je je wel heel goed vinden in de standpunten van een niet christelijke partij. Dit is helemaal niet erg. Kijk vooral goed naar wat voor jou belangrijk is, hoe denken partijen na over bepaalde onderwerpen. Hoe denken ze over onderwijs, geloof, gezin, zorg, abortus en euthanasie? Voel jij je daar goed bij?  

Dus bedenk wat voor jouw belangrijk is en breng op 17 maart jouw stem uit!

Een kijkje in:

een nieuw hoopvol jaar

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Dat 2020 niet het beste jaar was hoeven wij jou niet te vertellen. Het jaar wat je misschien wel vol met goede moed, voornemens en plannen begon, werd een jaar waarin corona ons leven overnam. Het liep allemaal net even wat anders dan verwacht. Het jaar waarin we veel thuis zaten, minder contacten hadden en er veel niet doorging. En nu is het 2021 er is nog steeds veel onzekerheid rondom corona, maar hoe zorgen we er voor dat 2021 toch een mooi jaar wordt? Wij leggen het uit! 

 

Waar wil jij mee bezig zijn?

2020 liet ons even stil staan. We zaten veel thuis en hielden 1,5 meter afstand. De muren kwamen op ons af en de verveling sloeg soms toe. Maar misschien is het ook wel goed dat ons leven even op stil werd gezet. Want wat waren we allemaal druk bezig met ons leven. Altijd maar het beste uit ons zelf willen halen, overal aan meedoen willen doen en nog zoveel meer. Wanneer namen we eens rust en tijd voor ons zelf? Het kwam er gewoon simpel weg niet van. Maar toen was er ineens corona. Ons leven stond in één klap stil. En dat zet je aan het denken. Want hetgeen dat je altijd doet en normaal vindt, is dat nou wat je echt wil? Denk daar is over na! Wat is voor jou echt van waarde? Waar wil jij mee bezig zijn?

 

Omzien naar de ander

We moeten in deze tijd niet alleen tijd nemen voor ons zelf, maar zeker ook omzien naar de ander. Kijk in deze tijd is wat extra om je heen. Wie kan er wel een steuntje in de rug gebruiken? Doe boodschappen voor je oma of oude buurvrouw. Nodig iemand uit voor het eten. Of stuur gewoon een kaartje of een appje naar iemand die dat nodig heeft. Samen komen wij deze periode door. 

 

Zekerheid

Wat er in 2021 gaat gebeuren is misschien nog wel heel onzeker voor je. Wanneer mag je weer met grote groepen bij elkaar komen? Wanneer mag je weer wedstrijden spelen? Naar een groot evenement of naar het buitenland op vakantie? Hoe gaan de examens eruitzien? We weten het allemaal nog niet. We kunnen nog geen grote plannen maken. Het is afwachten tot corona minder wordt en er veel mensen gevaccineerd zijn. Maar één ding weten we wel zeker. Dat is dat God er wel altijd is. Bij hem kun je terecht met al je vragen en onzekerheden. Misschien krijg je niet altijd een antwoord, maar je mag het wel met hem delen. God geeft zekerheid elke keer opnieuw. 

 

We willen afsluiten met een mooie bemoedigende Bijbeltekst voor het nieuwe jaar. 

 

Psalm 37: 4-6 (NBV)

 

Vertrouw je hele leven aan Hem toe. Dan zal Hij in alles voor je zorgen. Hij zal altijd voor je opkomen. Dat is net zo zeker als dat het ’s morgens weer licht wordt en de zon hoog aan de hemel zal komen te staan. 

Een kijkje in:

eenzaamheid onder jongeren

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Momenteel zijn er steeds meer jongeren die te maken krijgen met eenzaamheid. Die het gevoel krijgen van ‘’hallo, waar is de rest?’’ Hoe herken je als ouder dat jouw jongere te maken heeft met eenzaamheid. En hoe ga je hiermee om? Hierover sprak ik met Mirjam Markesteijn, die veel ervaring heeft met jeugd(werk).


Hoe herken je eenzaamheid bij jongeren?

‘’Dit is heel divers. Je zou denken dat als je je eenzaam voelt dan ga je toch juist op zoek naar anderen. Maar het is een bekend fenomeen dat als jongeren zich eenzaam voelen ze zich juist heel erg terugtrekken. Met als gevolg dat ze zich depressief kunnen voelen of angstig worden. Het lastig vinden om weer opnieuw met mensen in contact te komen. Wat denken ze wel niet van me? Het zelfbeeld, de communicatievaardigheden en het plezier van jongeren in het leven kan er onder gaan leiden. Daarnaast kan het onrust en stress met zich meebrengen.’’


Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid?

‘’Nu speelt corona natuurlijk erg mee. Maar ook het vangnet wat je hebt is een belangrijke factor. Heb je thuis iemand die naar je luistert als je thuiskomt? Als dat zo is, is dat heel fijn. Maar er zijn genoeg jongeren die dat niet hebben. Waarbij de ouders beiden werken als ze thuiskomen, waar s ’avonds ook geen tijd voor ze is om even gezellig rond de tafel te gaan zitten. School speelt ook een belangrijke rol. Word je op school gezien? Daarnaast is het vangnet van je vrienden ook belangrijk. Als je geen vrienden hebt om leuke dingen mee te doen en samen lol te hebben, wordt de eenzaamheid snel groter. Alle dingen worden uiteindelijk versterkt door de corona.’’

 

Tips voor ouders met jongeren die zich eenzaam voelen

 1. Blijf in gesprek met je jongere.

 2. Ga leuke dingen doen met je jongere, zoals wandelen, koken, gamen of sporten.

 3. Benoem de positieve dingen van je jongere.

 4. Geef je jongere het gevoel dat hij of zij belangrijk is binnen het gezin, geef hem/haar verantwoordelijkheid.

 5. Wees met betrekking tot het schoolwerk niet te gericht op cijfers, maar biedt een luisterend oor en hulp.

 6. Wees als ouder ook open en eerlijk over je eigen gevoelens. Dit stimuleert je jongere hetzelfde te doen.

Wat zegt de bijbel over eenzaamheid?

‘’De bijbel is heel duidelijk hierover. Heb je naaste lief als jezelf. Zoals God ons lief heeft zo horen wij ons naaste lief te hebben. Dat zegt eigenlijk alles. Het lijkt heel makkelijk, maar het is juist zo belangrijk. Als ouder moet je je afvragen: wat heeft mijn kind nodig, zou ik zelf behoefte aanhebben in zijn of haar situatie? Als ouder is het één van je belangrijkste taken om over te brengen dat je je naaste liefhebt als jezelf, dat begint bij luisteren, je inleven in de ander, begrip tonen en daarnaar handelen. Als we allemaal dit principe in de praktijk zouden brengen, zou er heel veel minder eenzaamheid onder jongeren zijn.’’

Heb je nog een tip voor jongeren met eenzaamheid?

‘’Zoek vooral mensen op waarvan je denkt hier heb ik wat aan, mensen die je houvast bieden. Misschien zijn dit niet altijd je eigen ouders, maar ga dan verder kijken. Bel met instanties, zoals Stichting Chris of De Hoop. Zij kunnen al jouw vragen beantwoorden. Maar ook zeker vanuit de kerk staan wij voor jou klaar. Je kan altijd bij één van de jeugdwerkers terecht. We helpen je graag verder en willen er voor je zijn.’’