top of page
Logo%20fl_edited.png

Een kijkje in:
vasten anno 2022

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

De veertigdagentijd is aangebroken. Een tijd waarin we toeleven naar Pasen, waarbij we stilstaan dat Jezus stierf voor onze zonden aan het kruis. Tegelijkertijd is Pasen ook een tijd van bezinning. Waarom doen we de dingen die we doen en waar kunnen we van af zien?

De veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd) zijn de veertig dagen voor Pasen. Veel christenen vasten in die periode op verschillende manieren. De één doet dit bijvoorbeeld door te minderen of zelfs helemaal te stoppen met bijvoorbeeld vlees eten. En de ander doet dit bijvoorbeeld door een tijdje een pauze te nemen van social media. Hierover later meer….

​

Waarom vasten?

Vasten is eigenlijk net als sporten. Om goed te worden in je sport moet je trainen. Dit doe je door jezelf uit te dagen, doelen te stellen en het jezelf een beetje lastig te maken. Met vasten is dat net zo: je moet jezelf mentaal onder druk zetten om zo je geestelijke uithoudingsvermogen te vergroten. Bij vasten gaat dus niet om spierkracht, maar om wilskracht. Door jezelf iets kleins te ontzeggen, doelen te stellen, train je je geest om door te zetten en vaker nee te zeggen.

​

Wat is het doel van vasten?

Het doel van vasten is investeren in je relatie met God. Met vasten richt je je hart op God. Je drukt ermee uit dat God belangrijker is dan alles wat de wereld je te bieden heeft. Vasten staat echter nooit op zichzelf. Het is een middel om meer tijd vrij te maken voor God: bijvoorbeeld door middel van gebed of door te lezen uit de bijbel.

​

Tips om te vasten

Vasten kun je op diverse manieren doen. Het idee is dat je jezelf een periode verbiedt iets te doen wat je graag wilt. Eerder noemde we al dat je bijvoorbeeld kunt minderen of stoppen met vlees eten of social media. Maar er zijn talloze vormen om te vasten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan minder snoepen, alcohol, gamen, netflixen, autorijden, shoppen, make-up dragen etc. Naast met dingen stoppen of minderen kun je ook dingen doen die je normaal gesproken niet zo snel doet. Bijvoorbeeld iedere dag een uur bewegen, gezonder eten, afval scheiden, vaker complimenten geven of voor iemand bidden. Stel voor jezelf een doel op waar jij graag aan wilt werken.

​

Hoe houd je het vol?

Je aan je doel houden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bij deze een aantal tips:

  • Schrijf jouw doel duidelijk op;

  • Plak sticky-notes met jouw doel als reminder op bijvoorbeeld je bureau, nachtkastje of koelkast;

  • Stel een reminder in op je telefoon;

  • Zoek voor motivatie een buddy om samen mee te vasten;

  • Zorg ervoor dat jouw doel haalbaar is;

  • Blijf jezelf uitdagen.

  • ​

Genoeg tips & tricks. Hup, aan de slag! Welke uitdaging ga jij aan?

Een kijkje in:
Gods Liefde

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

De tijd van de liefde is weer aangebroken: het is namelijk Valentijnsdag. Een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Misschien ben jij verliefd of heb je een relatie, waardoor deze dag speciaal is voor jou. Maar wist je dat God jou iedere dag liefde geeft? Iedere dag even veel; daar zit geen speciale dag aan verbonden.

"God is liefde. God heeft zijn liefde aan ons laten zien door zijn enige Zoon naar de wereld te sturen. Dankzij zijn Zoon krijgen wij het eeuwige leven. De liefde komt van God. God had ons al lief voordat wij hem liefhadden. Omdat God ons liefhad, heeft hij zijn Zoon naar de wereld gestuurd. Door zijn Zoon worden onze zonden vergeven." (1 Johannes 4: 8-10)

​

Hoe mooi is dat? Dat God ons zo liefhad dat hij zijn enige Zoon naar de wereld heeft gezonden om onze zonden te vergeven en ons het eeuwige leven te geven. Dan moet zijn liefde voor ons toch onvoorwaardelijk zijn, dat hij bereid was om zijn enige Zoon voor ons op te offeren?

​

Onvoorwaardelijke liefde
God heeft ons op een speciale manier onvoorwaardelijk lief; dat mag jij geloven! Zijn liefde voor ons is niet gebaseerd op iets wat we hebben gedaan, maar komt voort uit wie God is. Jezus is namelijk voor ons gestorven toen wij nog zondaars waren. Dat is het bewijs dat God van ons houdt! (Romeinen 5:8). Echter moeten wij als christenen niet denken: "God houdt van ons - dus alles komt goed, het maakt niet uit wat ik doe." Dat is niet de manier. Het is belangrijk dat we in Gods liefde blijven en niet van God afdwalen.

​

Houdt God ook van mij?
Nu denk je misschien wel houdt God ook van mij? Verdien ik zijn liefde?  Ja, God houdt van jou, hij heeft je lief. God heeft de aarde gemaakt, zodat er mensen zouden zijn waar hij van kan houden. En jij bent daar één van! Op veel plaatsen in de Bijbel verteld God dat hij van mensen houdt. Het beroemdste vers in de Bijbel zegt: "Gods liefde voor de mensen, was zo groot dat hij zijn enige zoon gegeven heeft. Iedereen die in hem gelooft, zal niet sterven, maar voor altijd leven." (Johannes 3:16). Dit klinkt misschien wat algemeen, maar toen jij in de buik van je moeder werd gemaakt, was God er al. Hij kende je toen al en schreef jouw naam op in zijn boek. (Psalm 139: 12-16).

 

Dit alles bewijst wel hoeveel God wel niet van je houdt. Het enige wat je nog hoeft te doen is God terug liefhebben; dan zul je persoonlijk Gods liefde ervaren. God houdt van je! Houd jij van hem? Laat jij Zijn liefde toe in je leven?
 

*Disclaimer: alle Bijbelteksten uit deze blog komen uit de Bijbel in Gewone Taal/Basis Bijbel. Sommige teksten zijn vrij vertaald en op die manier in de blog verwerkt.

Een kijkje in:
FOMO

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

We leven in een drukke tijd waarin we van alles willen en moeten. School, werk, sport, vrienden, familie en onze socials die we bij moeten houden. Er valt van alles te doen en te kiezen. We hebben het er maar druk mee. Het kan dan zo zijn dat je last hebt van FOMO.

Huh, FOMO wat is dat nu precies? Zijn er mensen die dat ervaren? Ja, zeker! FOMO voluit Fear of missing out, is de angst om iets te missen. Het gevoel dat je overal bij moet zijn, omdat je er anders niet bij hoort. Dit terwijl je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Maar je wilt het liefst zoveel mogelijk uit je leven halen. Het leven biedt namelijk zoveel keuzes en mogelijkheden, de angst voor het maken van een verkeerde keuze is hierbij groot. Want is de keuze die ik maak wel de keuze die mij het gelukkigst maakt?

​

Daarnaast speelt social media ook een grote rol. Op social media delen we van alles en zijn we constant bezig met vergelijken. Als je op social media ziet dat er ergens een feestje is, waar jij niet bij bent kun je bijvoorbeeld het gevoel van FOMO ervaren. Dat ziet er wel heel leuk en gezellig uit, waarom was ik daar niet bij? Misschien mis ik nu wel het leukste feestje ooit!

​

Wat te doen tegen FOMO?

Herken jij je in bovenstaande voorbeelden? Waarschijnlijk heb jij dan last van FOMO. Maar wat doe je daar nu tegen? Bedenk dat je niets moet. Wees niet te streng voor jezelf. Als je het idee hebt dat je iets moet doen, omdat anderen dit doen, doe je dit waarschijnlijk vanuit angst. Jezus vertelde ons (Mattheüs 6:19-21 BGT): ‘’Je moet niet proberen om rijk te worden op aarde. Want aardse rijkdom zal verdwijnen. Die rot weg of wordt gestolen door dieven. Nee, zorg dat je rijk wordt in de hemel Want hemelse rijkdom verdwijnt nooit. Die kan niet wegrotten of gestolen worden. Laat de hemelse rijkdom het allerbelangrijkste voor je zijn.’’ Eigenlijk sluit dit stukje uit de Bijbel mooi aan bij FOMO. Jezus laat ons hierin weten dat we niet moeten proberen rijk te worden op aarde, maar in de hemel. Wanneer we FOMO ervaren willen we eigenlijk ook ’rijk’ worden, zoveel mogelijk uit het leven halen. Maar uiteindelijk levert dit ons helemaal niks op, het kan zelfs van ons gestolen worden. Investeer daarom in je tijd met God, zodat je iets van Gods hemelse rijkdom kunt ervaren. Hemelse rijkdom verdwijnt namelijk nooit.

​

Maak je geen zorgen

Aardse rijkdom loslaten, jezelf overgeven aan God kan best spannend en lastig zijn. Jezus vertelt ons (Mattheüs 6: 31-34 BB): ‘’Wees dus nergens bezorgd over. Pieker niet: ‘Wat moeten we eten?’ Of: ‘Wat moeten we aantrekken?’ De mensen van andere volken doen dat wél. Maar jullie hemelse Vader weet dat jullie deze dingen nodig hebben. Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven. Maak je dus geen zorgen over de volgende dag. Want de volgende dag zal weer zijn eigen zorgen met zich meebrengen. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen problemen.’’ Wanneer je last hebt van FOMO maakt je je in eerste instantie waarschijnlijk niet druk over wat je zult eten of wat je moet aantrekken. Je maakt je waarschijnlijk eerder druk over of je kiest voor je vrienden of voor Netflix. Maak je daar geen zorgen over. Wanneer je kiest voor God, zal hij je de dingen geven die je nodigt hebt en je helpen bij het maken van de juiste keuzes in je leven.

 

JOMO

Laten we daarom zorgen dat we met z’n allen last krijgen van JOMO in plaats van FOMO. JOMO betekent Joy of missing out. Het tegenovergestelde van FOMO dus. Zullen we het missen van sociale gelegenheden omarmen? Even niet erbij willen horen. Zullen we onze social media even niet updaten? Gewoon even tijd voor onszelf vrijmaken. Laten we genieten van iets missen. In plaats van angst hebben om iets te missen.  #JOMO :)

Een kijkje in:
geloven is doen!

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

We hebben het vast allemaal de laatste tijd voorbij zien komen. Het jaarthema van het winterwerk: geloven is doen! Maar hoe doen we dat nu precies? Hoe moeten we ons geloof toepassen in de praktijk?

Vaak als we lezen in de bijbel of luisteren naar de preek, zeggen we: "Nou, dat was goed om te horen". Vervolgens gaan we weer over tot de orde van de dag. Vergeten we wat we gelezen of gehoord hebben. Gaan door met ons leven en doen er vervolgens niks mee. Het kan toch niet zo zijn dat we er niks mee doen? God heeft ons zijn woord gegeven, waar we ook echt wat mee moeten doen. Niet alleen geloven, maar daadwerkelijk doen.

​

Schaamte

Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk valt het vaak tegen. We geloven vaak wel, maar zijn bang om te doen. Misschien schaam je je wel om wat van je geloof te laten zien. Straks denken ze dat je zo’n ‘heilige’ bent. Mij niet gezien. De omgeving werkt daarin dan ook niet echt mee, als veel vrienden, klas- en teamgenoten en collega’s niet gelovig zijn. Je wilt erbij horen, dus iets van je geloof laten zien, doe je dan liever niet. Maar kort gezegd moet je daar gewoon ‘schijt’ aanhebben. Je niks aantrekken van wat anderen vinden. Ook weer makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het gewoon eens. Misschien valt het wel hartstikke mee.

​

Doen

Nu hoor ik je denken, hoe doe ik dat dan? Geloven is doen. Vaak denken we te moeilijk. We denken dat we iets groots moeten doen. Dat we misschien wel moeten evangeliseren, ons geloof verkondigen aan anderen. Dit hoeft helemaal niet. Maar als iemand er over begint, kun je best het gesprek aan gaan en vertellen over wat jij nu precies gelooft. Je hoeft je er niet voor te schamen, je mag het best laten zien.

​

Geloven is doen, is niet alleen met woorden, maar ook met daden. Door iets goeds te doen voor een ander kun je ook iets van je geloof laten zien. Jij kunt namelijk het verschil maken. Dat mag iets kleins zijn, want vaak zijn het juist de kleine dingen waar anderen van genieten en inspiratie uit halen. Iets liefs doen voor een ander; omzien naar iemand die alleen is, op bezoek gaan bij iemand die ziek is, iemand uitnodigen voor de maaltijd.

Een glimlach of een klein gebaar kan al genoeg zijn om de liefde voor God bij anderen te doen ontbranden. Dus probeer het eens deze week. Volg het voorbeeld van Jezus en doe wat Hij je in de Bijbel opdraagt: Wees een lichtje voor de wereld en schijn om je heen, zodat anderen iets proeven van God en Hem gaan eren!

Een kijkje in:
met God op vakantie

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Eindelijk is het zover, na een jaar hard werken en studeren heb je vakantie. Even lekker niks doen en genieten van je vrijheid. Hoewel je in de vakantie lekker veel tijd hebt, verdwijnt het bezig zijn met God een beetje op de achtergrond. Bij mij wel in ieder geval. En dat terwijl er zoveel manieren zijn om in de vakantie veel tijd te nemen voor God.

Tijdens mijn vakantie zet ik geen wekkers, want ik heb geen verplichtingen. Ik houd me minder vast aan routines. Zo wijken ook mijn routines met God af. Misschien herken je dit ook wel, dat jouw vaste stille tijd momenten verdwijnen.  Je bent totaal met andere dingen bezig, zoals afspreken met vrienden, naar het strand, je bijbaan of gewoon lekker niks doen en Netflixen. Aan het einde van de dag ben je moe en komt het er gewoon simpelweg niet van. Maar hoe zorg je dat je ook tijd vrijmaakt

voor God in je vakantie?

 

Zeg God ‘Goedemorgen’

Allereerst door s ’ochtends gewoon ‘goedemorgen’ tegen God te zeggen. De dag te beginnen met gebed. En als je dan toch bezig bent kun je net zo goed je bijbel even kort openslaan. Je tijd met God hoeft in de vakantie namelijk helemaal niet lang te zijn. Als je maar even iedere dag contact met God maakt, al is het maar voor 5 minuten.

 

Bedank God voor zijn mooie natuur

Vaak als ik op vakantie ben geniet ik van de mooie natuur die ik tegenkom. Een nieuwe omgeving, waarvan je kunt genieten en waar je lekker kunt wandelen. Als jij op vakantie of gewoon lekker thuisblijft kun je ook genieten van de natuur. Probeer op het moment dat je in de natuur bent stil te staan bij God. Kijk om je heen, ruik, hoor de vogels en bedenk hoe mooi het is dat God dit allemaal geschapen heeft! Je kan God daarvoor bedanken, terwijl je lekker aan het wandelen bent in een mooi natuurgebied.

 

Download een podcast...

… voor in de auto, in het vliegtuig, de trein of voor een relaxte middag thuis. Je even afsluiten van de rest om te luisteren naar Gods Woord. Terwijl je ook nog eens kunt genieten van je welverdiende rust. Beter kan niet toch?

 

Luister bewust naar christelijke muziek

Zet lekkere rustgevende worship muziek aan. Neem de tijd om echt goed naar de tekst van liedjes te luisteren en deze tekst op je in te laten werken. Er is zoveel prachtige muziek te vinden. Spreek de woorden uit als een gebed of schrijf ze voor jezelf eens op. Een mooie manier om dicht bij God te komen.

 

Hoe ga jij in de vakantie bezig zijn met God?

Denk daar bewust over na. Welke keuzes maak je? Want ook in jouw daden, mag je wat van God laten zien. Kortom, stuur jij God op vakantie? Of gaat hij met je mee?

Een kijkje in:
stille tijd doorbrengen met God

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Stille tijd is tijd doorbrengen met God. Een moment voor jou en God alleen.  Misschien heb je hier al ervaring mee of nog helemaal niet. In deze blog vind je praktische tips om je stille tijd vorm te geven.

Als ik stille tijd hou zoek ik altijd een rustig plekje op waar ik niet gestoord kan worden door anderen. Meestal ga ik gewoon op mijn kamer zitten, maar je kan bijvoorbeeld ook een rustig plekje buiten in de natuur opzoeken. Zorg dat je niet afgeleid kan worden. Het helpt daarbij als je je telefoon weglegt of op stil zet. Stille tijd is namelijk tijd doorbrengen met God i.p.v. met je telefoon.

 

Start met Gebed

Ik begin mijn stille tijd altijd met gebed. Ik word dan stil en spreek mijn gedachten uit voor God. Zo maak je je hoofd leeg en kun je vragen of Gods Geest tot jou mag spreken. De eerste keren voelt dit misschien nog onwennig. Je hoort misschien niks, maar blijf het toch proberen. God heeft namelijk zijn Heilige Geest aan ons gegeven die doormiddel van gebed tot ons spreekt.

 

Lees in je Bijbel

Ikzelf lees iedere avond uit het christelijke dagboek: Dieper 365 dagen in het Woord van Gilbert Thera en Sharon Kips. Hier staan bijbelgedeeltes en overdenkingen in die je kunt lezen. Ik vind dit altijd erg prettig, omdat ik het vaak lastig vind wat ik moet lezen uit de Bijbel. Wellicht werkt dit ook voor jou.  Zorg ervoor dat als uit de Bijbel leest kiest voor een makkelijke Bijbelvertaling, zoals De Bijbel in Gewone Taal of Het Boek. Want als je eenmaal begint met het lezen uit Gods Woord valt er

 

zoveel moois te ontdekken!

Toch niet zo van de papieren uitvoering? Download dan de Bijbelapp: YourVersion. In deze app kan je de bijbel in ongeveer alle vertalingen die je maar kan wensen, lezen. Maar je kan daarnaast ook leesplannen lezen! Superhandig en zo heb je altijd de Bijbel bij je.

 

Schrijven

Zelf vind ik het altijd fijn om een klein notitieboekje bij de hand te hebben als ik stille tijd houd. Mijn gedachten, bidpunten en dankpunten schrijf ik dan op papier. Zo maak je je hoofd leeg en kun je gelijk alles meenemen in gebed. Dit kan best een uitdaging zijn. Het is namelijk niet altijd makkelijk om rust te nemen en je gevoelens op te schrijven. Maar misschien is dit juist een goede tip als je hier moeite mee hebt.

 

Luister een podcast

Tegenwoordig luister ik ook regelmatig naar podcasts via Spotify. Ideaal als je even niets wil doen. Wist je dat er ook christelijke podcasts zijn die je motiveren om tijd door te brengen met God? Aanraders hiervoor zijn: Achter Jezus Aan en Eerst Dit. Probeer het gewoon eens uit en misschien is het wel helemaal jouw ding.

 

Luister Worship

Gods liefde kun je namelijk ervaren door muziek heen.  Zing mee of bid tijdens het luisteren van de muziek.  

 

Maak het een onderdeel van je routine

Zorg dat het een vast onderdeel wordt van je routine. Ikzelf neem altijd voor het slapen gaan hier 10-15 minuten de tijd voor. Stille tijd hoeft namelijk niet lang te zijn. Doe het waar, wanneer en zo lang als je maar wilt. Het kan dus s ’avonds, maar bijvoorbeeld ook s ’ochtends of tussen de middag. Maak er een gewoonte van! Vul hem in zoals jij het wilt en ontdek wat God tegen jou te vertellen heeft.

Een kijkje in:

de wereld van social media

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Je herkent het als ouder vast wel: je jongere die heel de dag op social media zit de scrollen. Wat doen ze eigenlijk? Wat zijn de positieve effecten? En hoe ga je hier als ouder mee om?

Allereerst even een korte spoedcursus social media voor ouders. Wat is het en wat kun je er allemaal mee? Social media is onze digitale wereld. Via social media houden we iedereen op de hoogte van ons leven. We maken het meest gebruik van Instagram, Snapchat en TikTok.

​

Instagram

Op Instagram delen we foto’s en dan het liefst zo mooi mogelijk. We weten zelf ook wel dat het niet belangrijk is, maar we vinden het wel leuk om te doen. Daarnaast gebruiken we Instagram ook om mee te kijken met de rest van de wereld.  

 

Snapchat

Op Snapchat sturen we elkaar Snaps. Een Snap is een foto of video die na een x aantal seconden weer verdwijnt. We kunnen zelf bepalen naar wie we het sturen. Als we elke dag minstens één Snap sturen en ontvangen van dezelfde persoon, bouwen we een streak op. Verdienen we niets mee, vinden we toch levensbelangrijk. Foto’s op Snapchat hoeven niet zo mooi te zijn als op Instagram. We kunnen hier namelijk kiezen wie wat te zien krijgt. Het is meer bedoeld om iedereen op de hoogte te houden.

​

TikTok

TikTok, is een app waar we heel de dag korte video’s op kijken. Dat noemen we dan weer TikToks en die kunnen we ook zelf delen.  Is puur vermaak, eigenlijk totaal niet nuttig, maar toch werkt het verslavend en vinden we het leuk.

​

Positieve effecten

Zo nu weet je wat social media is en wat we ermee doen. Maar wat is er nou zo leuk en handig aan? We gebruiken het om op de hoogte te blijven van alles. We kijken graag naar wat anderen aan het doen zijn. Op social media laten we zien wie we zijn en wie we willen zijn. We gebruiken het ook om onze contacten te onderhouden en om nieuwe vrienden te maken. Daarnaast gebruiken we het als een bron van informatie en advies. En tenslotte helpt het ons tegen verveling en geeft het ons een houding als we bijvoorbeeld wachten op de bus.

​

Tips voor ouders

We weten dat jullie als ouders het beste met ons voor hebben en social media soms misschien zelfs gevaarlijk vinden. Dit hoeft helemaal niet als je er maar op de juiste manier mee omgaat. Probeer er gewoon over te praten. En vertel ons niet alleen maar wat er allemaal mis kan gaan, maar probeer júist ook de positieve kanten van social media te belichten. Steun ons als het toch misgaat. Vertel aan ons dat we op social media als christen moeten zijn, door aardig te zijn voor onze medemens op social media.  Door bewust te zijn van ons doen en laten op social media. Probeer tenslotte ook niet te veel te bemoeien met ons social mediagebruik, want we kunnen heus zelf wel logisch nadenken.

Tot slot lieve ouders, soms lachen we jullie misschien een beetje uit omdat jullie social media kennis miniem is. Maar we hopen dat jullie kennis nu wat is vergroot, zodat jullie ons wat beter begrijpen. Hopelijk niet al te goed, want social media moet natuurlijk wel een plek van ons blijven :)

Een kijkje in:

opstaan voor de ander

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Met Pasen staan we stil bij het leven van Jezus. Hij is als een inspiratiebron voor ons. Hij was goed voor alle mensen. Als ultieme daad van goedheid gaf Hij zijn leven en stond Hij op uit de dood. De hoop die dát geeft, mogen we doorgeven: door barmhartig te zijn, goed te doen en op te staan voor de ander. Maar hoe sta je op voor een ander?

Er zijn zoveel mensen die wachten op een beetje barmhartigheid, op een daad van goedheid. Jezus ging ons voor en laat zien wat barmhartigheid is: de hongerige eten geven, de dorstige drinken geven, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdak bieden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Wat zal het mooi zijn als wij dit ook doen, want zo doen wij niet alleen iets goeds voor de ander, maar tegelijkertijd ook voor Jezus. Maar hoe kunnen wij zijn voorbeeld volgen? Hoe passen wij dit toe in ons dagelijks leven? We nemen je mee in de zeven werken van barmhartigheid.

​

De hongerige eten geven

Wij hebben iedere dag voldoende te eten. Het eten komt op ons bord te recht zonder dat we erbij nadenken. Probeer hier is bewust over na te denken. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Bid voor de armen. Lever voedsel in bij de voedselbank. Eet minder vlees. Gooi niet zomaar iets weg. Koop producten vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Deel waarvan jij te veel hebt. Dit alles is ‘de hongerige eten geven’.

​

De dorstige te drinken geven

Dit hoef je natuurlijk niet letterlijk te nemen. Hij gaat hier niet om aardse dorst, maar dorst van onze ziel. Misschien heb je wel vragen en twijfels over Gods aanwezigheid in jouw leven. Leg jouw vragen en twijfels hierover neer bij God in je gebed. Bid om de Geest van God, voor jezelf, voor de kerk en voor de wereld. Daarnaast kun je ook praten over al jouw twijfels en vragen over Gods aanwezigheid met je ouders, vrienden en natuurlijk mensen van het jeugdwerk. Probeer ondanks al je twijfels en vragen anderen te bemoedigen met het geloof, als je ziet dat iemand dat nodig heeft. Je hoeft namelijk niet altijd alles zeker te weten om iets te kunnen laten zien van je geloof aan de ander. Dat is ‘dorstige te drinken geven’.

 

De naakten kleden

Als je naar je eigen lichaam kijkt ben je misschien onzeker over bepaalde lichaamsdelen. Misschien ben je wel onzeker over je acné, buikje, spieren die je niet hebt of je haar wat niet goed zit. Maar voor God maakt dit helemaal niks uit. Hij kijkt door je imperfecties heen. Het doet er niet toe. Je mag er gewoon zijn. Dit gaat over onze eigen ‘naaktheid’. Onze naaktheid proberen we te verbergen met kleding of make-up. Probeer hier bewust over na te denken. Waar koop jij je kleding of make-up? Is het duurzaam, zonder kinderarbeid en niet op dieren getest? Is het echt nodig om ieder seizoen nieuwe kleren te kopen? Kijk in je kledingkast of je misschien oude kleding weg kan geven, persoonlijk of via een inzamelpunt. Dat is ‘de naakte kleden’.

 

De vreemdelingen onderdak bieden

Hoe kijk jij aan tegen de vreemdelingen in ons land? Vluchtelingen, mensen die voor familie, werk of studie naar Nederland zijn gekomen. Probeer ze niet te zien als vreemdelingen, maar als je naaste; een ander lief hebben als jezelf. Nodig je naaste uit voor een maaltijd of doneer geld aan vluchtelingen. Maak een praatje met een klasgenoot die misschien wel uit een ander land komt of alleen is. Probeer in elk mens Christus te zien, dat is ‘de vreemdelingen onderdak bieden’.

 

De zieken verzorgen

Als we barmhartig willen zijn voor een zieke heeft dit alles te maken met ons hart. Een ander een warm hart toedragen. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die ziek is. Probeer diegene een warm hart toe te dragen. Door op te bezoek te gaan, een kaart of een berichtje te sturen of te bidden voor hem of haar. Wees een ander nabij in zijn of haar ziekte en lijden. Dat is ‘de zieken verzorgen’.

 

De gevangen bezoeken

In Nederland en wereldwijd zitten mensen gevangen.  Misschien sta je niet altijd achter de misdaden die de gevangen hebben gepleegd, maar probeer ondanks hun daden hen als je naaste te zien. Bid voor hen en hun familie. Daarnaast zijn er ook vervolgde christenen die gevangen zitten. Je kunt hen een kaartje sturen ter bemoedigen via: https://www.sdok.nl/wat-kan-ik-doen/bemoedig. Zo kun je ‘de gevangen bezoeken’.

 

De doden begraven

Het begraven van iemand die gestorven is zet ons stil bij de eindigheid van het leven. Ons bestaan is vluchtig. Wat is de zin van ons leven hier op aarde? We willen presteren, carrière maken en het beste uit ons leven halen. Maar de dood doet alles teniet, wat we presteren vergaat en we worden vergeten. Toch klinken er ook anderen geluiden.  Het blijft van belang om ons in te spannen, om te ‘zaaien’- zelfs al zien we geen oogst of komt dit pas later. Toon liefde aan de ander. Geniet van het leven en wees dankbaar. Herdenk met Pasen dat Jezus voor onze zonden stierf aan het kruis. En na drie dagen weer opstond uit het graf. Jezus heeft de dood overwonnen en leeft tot in eeuwigheid!

Probeer dus te leven vanuit alle werken van barmhartigheid. Op te staan voor de ander. Je naaste lief te hebben als jezelf. Iets goeds te doen voor de ander. Want zoals Jezus zei: ‘’Elke keer dat jullie iets goeds doen voor één van de gelovigen die hier naast mij staan, deed je iets goeds voor mij’’ (Mattheüs 25:40 Bijbel in Gewone Taal).

Een kijkje in:

voor het eerst stemmen (als christen)

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

17 maart is het zover, de Tweede Kamerverkiezingen. Misschien mag je wel voor het eerst stemmen. Maar hoe kies je nou op wie je stemt? En hoe maak je hier als christen een keuze in? Het is niet altijd even makkelijk en misschien ben je er helemaal nog niet mee bezig. Dat is niet erg! In deze blog leggen we het uit. 

Wat houden de Tweede Kamerverkiezingen eigenlijk precies in? Waar stem ik voor? Minimaal elke vier jaar vindt er in Nederland de Tweede Kamerverkiezingen plaats, waarin een nieuwe regering wordt gekozen. Door te stemmen kun je meebeslissen wie er voor ons praten en beslissen in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen onderhandelen de politieke partijen om een groep (coalitie) te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft. 

 

Waarom zal je stemmen?​

Misschien denk je wel: waarom zal ik überhaupt stemmen? Mijn stem maakt toch geen verschil. Maar niets is minder waar. Jouw stem telt en kan het verschil maken. Jouw stem is dan misschien niet direct gelinkt aan de persoon die wordt verkozen tot de nieuwe premier, maar jouw stem zorgt er wel voor dat de door jou gekozen politieke partij meer macht en zeggenschap krijgt. Met jouw stem bepaal je dus welke richting de Nederlandse samenleving opgaat. Juist voor jongeren is het belangrijk om te stemmen, zodat ook jij kunt bepalen over jouw toekomst. Is het dan verplicht om te stemmen? Nee, je bent niks verplicht. Het is belangrijk dat je stemt als dat voor jou goed voelt. 

 

Hoe kies je op wie je stemt?

Er zijn maar liefst 37 partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dus de keuze is reuze. Hoe maak je nou tussen al die partijen de keuze die bij jou past? Hieronder vind je een aantal tips:

  • Stemwijzer invullen: In een stemwijzer krijg je verschillende stellingen te zien. Aan de hand van verschillende stellingen wordt bepaald welke partij het beste bij jou past. Ook kun je erachter komen wat partijen beloven in hun partijprogramma’s en vinden van wetten. Voorbeelden van stemwijzers zijn: StemWijzer, Jongeren Kieswijzer, Kieskompas, StemmenTracker en YoungVoice

  • Socials om te volgen: @onzestem , @kiesadviesdepodcast , @partijprogrammasinposts, @jouwpolitiek

  • Bepaal wat voor jouw belangrijk is: Laat je niet beïnvloeden door wat er in de media staat. Bepaal wat voor jou belangrijke onderwerpen zijn. Migratie/vluchtelingen, duurzame economie, klimaat, onderwijs, LHBTI, zorg, ontwikkelingssamenwerking of maatschappelijk verantwoord ondernemen? Denk groot. 

  • Beslis niet in één keer: Baseer je beslissing niet op één debat of interview. Of de uitkomst van de Stemwijzer. Kijk meerdere debatten. Volg het nieuws.

  • Praat erover met vrienden of familie: Hoe denken zij over bepaalde onderwerpen na? Op wie stemmen zij? Misschien kun je je erin vinden of brengt het je op ideeën? Maar je hoeft niet persé te stemmen waar je ouders of vrienden op stemmen? Het is uiteindelijk jouw keuze. 

 

Stemmen als christen

Moet je als christen persé stemmen op een christelijke partij, zoals het CDA, de ChristenUnie of de SGP?  Misschien denk je wel dat dit hoort als christen of doen je ouders dit. Maar dit hoeft niet persé. Misschien kun je je wel heel goed vinden in de standpunten van een niet christelijke partij. Dit is helemaal niet erg. Kijk vooral goed naar wat voor jou belangrijk is, hoe denken partijen na over bepaalde onderwerpen. Hoe denken ze over onderwijs, geloof, gezin, zorg, abortus en euthanasie? Voel jij je daar goed bij?  

Dus bedenk wat voor jouw belangrijk is en breng op 17 maart jouw stem uit!

Een kijkje in:

een nieuw hoopvol jaar

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Dat 2020 niet het beste jaar was hoeven wij jou niet te vertellen. Het jaar wat je misschien wel vol met goede moed, voornemens en plannen begon, werd een jaar waarin corona ons leven overnam. Het liep allemaal net even wat anders dan verwacht. Het jaar waarin we veel thuis zaten, minder contacten hadden en er veel niet doorging. En nu is het 2021 er is nog steeds veel onzekerheid rondom corona, maar hoe zorgen we er voor dat 2021 toch een mooi jaar wordt? Wij leggen het uit! 

​

 

Waar wil jij mee bezig zijn?

2020 liet ons even stil staan. We zaten veel thuis en hielden 1,5 meter afstand. De muren kwamen op ons af en de verveling sloeg soms toe. Maar misschien is het ook wel goed dat ons leven even op stil werd gezet. Want wat waren we allemaal druk bezig met ons leven. Altijd maar het beste uit ons zelf willen halen, overal aan meedoen willen doen en nog zoveel meer. Wanneer namen we eens rust en tijd voor ons zelf? Het kwam er gewoon simpel weg niet van. Maar toen was er ineens corona. Ons leven stond in één klap stil. En dat zet je aan het denken. Want hetgeen dat je altijd doet en normaal vindt, is dat nou wat je echt wil? Denk daar is over na! Wat is voor jou echt van waarde? Waar wil jij mee bezig zijn?

 

Omzien naar de ander

We moeten in deze tijd niet alleen tijd nemen voor ons zelf, maar zeker ook omzien naar de ander. Kijk in deze tijd is wat extra om je heen. Wie kan er wel een steuntje in de rug gebruiken? Doe boodschappen voor je oma of oude buurvrouw. Nodig iemand uit voor het eten. Of stuur gewoon een kaartje of een appje naar iemand die dat nodig heeft. Samen komen wij deze periode door. 

 

Zekerheid

Wat er in 2021 gaat gebeuren is misschien nog wel heel onzeker voor je. Wanneer mag je weer met grote groepen bij elkaar komen? Wanneer mag je weer wedstrijden spelen? Naar een groot evenement of naar het buitenland op vakantie? Hoe gaan de examens eruitzien? We weten het allemaal nog niet. We kunnen nog geen grote plannen maken. Het is afwachten tot corona minder wordt en er veel mensen gevaccineerd zijn. Maar één ding weten we wel zeker. Dat is dat God er wel altijd is. Bij hem kun je terecht met al je vragen en onzekerheden. Misschien krijg je niet altijd een antwoord, maar je mag het wel met hem delen. God geeft zekerheid elke keer opnieuw. 

 

We willen afsluiten met een mooie bemoedigende Bijbeltekst voor het nieuwe jaar. 

 

Psalm 37: 4-6 (NBV)

 

Vertrouw je hele leven aan Hem toe. Dan zal Hij in alles voor je zorgen. Hij zal altijd voor je opkomen. Dat is net zo zeker als dat het ’s morgens weer licht wordt en de zon hoog aan de hemel zal komen te staan. 

Een kijkje in:

eenzaamheid onder jongeren

Geschreven door: Jasmijn van der Priem

Momenteel zijn er steeds meer jongeren die te maken krijgen met eenzaamheid. Die het gevoel krijgen van ‘’hallo, waar is de rest?’’ Hoe herken je als ouder dat jouw jongere te maken heeft met eenzaamheid. En hoe ga je hiermee om? Hierover sprak ik met Mirjam Markesteijn, die veel ervaring heeft met jeugd(werk).

​


Hoe herken je eenzaamheid bij jongeren?

‘’Dit is heel divers. Je zou denken dat als je je eenzaam voelt dan ga je toch juist op zoek naar anderen. Maar het is een bekend fenomeen dat als jongeren zich eenzaam voelen ze zich juist heel erg terugtrekken. Met als gevolg dat ze zich depressief kunnen voelen of angstig worden. Het lastig vinden om weer opnieuw met mensen in contact te komen. Wat denken ze wel niet van me? Het zelfbeeld, de communicatievaardigheden en het plezier van jongeren in het leven kan er onder gaan leiden. Daarnaast kan het onrust en stress met zich meebrengen.’’


Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid?

‘’Nu speelt corona natuurlijk erg mee. Maar ook het vangnet wat je hebt is een belangrijke factor. Heb je thuis iemand die naar je luistert als je thuiskomt? Als dat zo is, is dat heel fijn. Maar er zijn genoeg jongeren die dat niet hebben. Waarbij de ouders beiden werken als ze thuiskomen, waar s ’avonds ook geen tijd voor ze is om even gezellig rond de tafel te gaan zitten. School speelt ook een belangrijke rol. Word je op school gezien? Daarnaast is het vangnet van je vrienden ook belangrijk. Als je geen vrienden hebt om leuke dingen mee te doen en samen lol te hebben, wordt de eenzaamheid snel groter. Alle dingen worden uiteindelijk versterkt door de corona.’’

 

Tips voor ouders met jongeren die zich eenzaam voelen

  1. Blijf in gesprek met je jongere.

  2. Ga leuke dingen doen met je jongere, zoals wandelen, koken, gamen of sporten.

  3. Benoem de positieve dingen van je jongere.

  4. Geef je jongere het gevoel dat hij of zij belangrijk is binnen het gezin, geef hem/haar verantwoordelijkheid.

  5. Wees met betrekking tot het schoolwerk niet te gericht op cijfers, maar biedt een luisterend oor en hulp.

  6. Wees als ouder ook open en eerlijk over je eigen gevoelens. Dit stimuleert je jongere hetzelfde te doen.

​

Wat zegt de bijbel over eenzaamheid?

‘’De bijbel is heel duidelijk hierover. Heb je naaste lief als jezelf. Zoals God ons lief heeft zo horen wij ons naaste lief te hebben. Dat zegt eigenlijk alles. Het lijkt heel makkelijk, maar het is juist zo belangrijk. Als ouder moet je je afvragen: wat heeft mijn kind nodig, zou ik zelf behoefte aanhebben in zijn of haar situatie? Als ouder is het één van je belangrijkste taken om over te brengen dat je je naaste liefhebt als jezelf, dat begint bij luisteren, je inleven in de ander, begrip tonen en daarnaar handelen. Als we allemaal dit principe in de praktijk zouden brengen, zou er heel veel minder eenzaamheid onder jongeren zijn.’’

​

Heb je nog een tip voor jongeren met eenzaamheid?

‘’Zoek vooral mensen op waarvan je denkt hier heb ik wat aan, mensen die je houvast bieden. Misschien zijn dit niet altijd je eigen ouders, maar ga dan verder kijken. Bel met instanties, zoals Stichting Chris of De Hoop. Zij kunnen al jouw vragen beantwoorden. Maar ook zeker vanuit de kerk staan wij voor jou klaar. Je kan altijd bij één van de jeugdwerkers terecht. We helpen je graag verder en willen er voor je zijn.’’

​

bottom of page